Näin varmuuskopioit puhelimen

artikkelikuva2.jpg

MIKÄ ON VARMUUSKOPIO?

Varmuuskopio tarkoittaa sitä, että otat minkä tahansa digitaalisen laitteen sisällöstä peilikuvan toiseen, fyysiseen paikkaan. Mobiililaitteiden kohdalla tallennat siis kuvat, videot, yhteystiedot, applikaatiot ja niiden sisällön sekä laitteesi asetukset myös muualle kuin laitteesi muistiin.

Varmuuskopiointi on tärkeää. Usein käyttäjä luulee, että laite ottaa varmuuskopion automaattisesti. Näin ei kuitenkaan aina ole. Yllätys voikin olla suuri, kun hajonneen puhelimen tai tabletin tiedot eivät ole tallessa kun puhelin tai tabletti hajoaa.

MITEN OTAN VARMUUSKOPION LAITTEESTA?

Varmuuskopion ottamiseen on useita eri tapoja. Tapa riippuu käyttämäsi laitteen käyttöjärjestelmästä. Kaksi yleisintä mobiilaitteiden käyttöjärjestelmää ovat Applen iOS ja Googlen Android. Varmuuskopion ottamisen kaksi yleisintä tapaa, käyttöjärjestelmästä riippumatta, ovat tietokoneelle tallennettu varmuuskopio tai pilvipalveluun tallennettu varmuuskopio.

Pilvipalvelulla tarkoitetaan Internetin läpi toimivaa järjestelmää tai ohjelmaa, jonka tiedot ovat käytettävissä millä tahansa laitteella Internetin kautta. Käytännössä mobiilaitteiden osalta kyse on siitä, että käyttäjän tiedot on tallennettu palveluntarjoajan serverille, josta laite hakee käyttäjän tiedot palvelimelta laitteeseen. Yksinkertaisimmillaan voit siirtää puhelimen tai padin tiedot uuteen laitteeseen syöttämällä pilvipalvelun tunnuksen ja salasanan uuteen laitteeseen. Laitteesi tiedostot ovat siis laitteesi muistin lisäksi myös palveluntarjoajan palvelimella.

Tietokoneelle otettu varmuuskopio on perinteinen, mutta edelleen toimiva tapa pitää laitteen tiedot kahdessa paikassa. Käytännössä kytket mobiililaitteen tietokoneeseen USB latauspiuhan kautta ja siirrät laitteen varmuuskopion koneelle käyttäen laitteen valmistajan ohjelmistoa.

Tässä artikkelissa keskitymme Applen laitteiden varmuuskopiointiin.

MITEN VARMUUSKOPIOIN IPHONEN TAI IPADIN?

Applen iPhonen tai iPadin varmuuskopioiminen on helppoa: voit käyttää joko Applen pilvipalvelu iCloudia tai Applen tietokoneohjelmisto iTunesia.

iCloud

Kun otat käyttöön minkä tahansa Applen laitteen, olipa sitten kyseessä iPhone, iPad tai tietokone, laite pyytää käyttäjää luomaan iCloud-tilin. iCloud-tunnuksen avulla, voit ottaa laitteestasi varmuuskopion Applen pilvipalveluun. Kun sinulla on iCloud-tili, toimi seuraavasti:

1. Siirry paikkaan, jossa käytössäsi on Wifi-verkko. Liity verkkoon.

2. Liitä laitteesi verkkovirtaan.

3. Paina laitteestasi asetukset ja siirry asetuksissa kohtaan iCloud.

4. Siirry kohtaan Varmuuskopiointi.

5. Valitse Varmuuskopioi nyt.

6. Pysy Wifi-verkossa niin kauan, että laitteesi varmuuskopiointi on suoritettu loppuun.

7. Varmista että laite on varmuuskopioitu: Siirry Asetukset -> iCloud -> Tallennustila -> Hallitse tallenustilaa. Täältä näet kaikki iCloud-tiliisi liitetyt laitteet. Klikkaa laitetta jonka varmuuskopion haluat nähdä. Näet varmuuskopion otto ajankohdan Varmuuskopioitu viimeksi kohdasta.

Huomioithan, että Apple tarjoaa ilmaiseksi käyttäjälle vain 5gb tallennustilaa. Tämä on nykylaitteiden kohdalla todella vähän. Voit ostaa lisätilaa kohdasta Hallitse tallennustilaa, tai voit kopioida iCloudiin vain ne tiedot, joiden koet olevan todella tärkeitä. Kopioitavia tietoja voit hallita iCloud-valikon alta. Varmuuskopioitavat applikaatiot voit päättää kohdasta iCloud -> Tallennustila -> Hallitse tallennustilaa -> Valitse laite -> Valitse varmuuskopioitava data -> Näet listan eri applikaatioista.

Jatkossa Apple laitteesi ottaa automaattisesti varmuuskopion iCloudiin, kun se on liitetty Wifi-verkkoon ja verkkovirtaan. Myös näytön on oltava lukitustilassa eli pois päältä.

Lisätietoa iCloudista löydät Applen sivuilta osoitteesta www.apple.com/fi/icloud/.

iTunes

iTunes varmuuskopio tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteesi tiedot on peilattu tietokoneesi muistiin. Ota varmuuskopio siis sellaiselle tietokoneelle, josta saat sen helposti palautettua. Jos haluat ottaa laitteestasi varmuuskopion tietokoneesi muistiin, toimi seuraavasti:

1. Avaa tietokone ja iTunes-ohjelma.

2. Jos laitteesi (iPad tai iPhone) kysyy pääsykoodia tai pyytää sinua luottamaan laitteeseen, seuraa näytöllä näkyviä ohjeita.

3. Valitse iPhone tai iPad kun se ilmestyy iTunesiin.

4. Valitse Varmuuskopioi automaattisesti -> Tälle tietokoneelle.

5. Jos halut tallentaa terveystiedot ja aktiivisuusdatan koneellesi, varmuuskopio tulee salata. Suosittelemme muutenkin varmuuskopion salaamista. Tämä tarkoittaa sitä, että varmuuskopioon pääsee käsiksi vain salasanan avulla. Valitse Salaa iPhonen varmuuskopio. iTunes pyytää sinua syöttämään salasanan. Paina salasana mieleesi.

6. Valitse Varmuuskopioi nyt.

7. Tarkasta että varmuuskopio on oikean kokoinen: Macintoshissa iTunes -> Asetukset -> Laitteet. Windowsissa Muokkaa -> Laitteet. Näet varmuuskopion ottamisen ajankohdan. Jos laitteen nimen vieressä on munalukko, on laitteen varmuuskopio salattu.

Lisätietoa iTunesista löydät Applen sivuilta osoitteesta www.apple.com/fi/itunes/.

KOLMANNEN OSAPUOLEN VARMUUSKOPIOINTIPALVELUT

Varmuuskopio on kuin peilikuva laitteestasi, joka on tallessa toisessa paikassa. Tarjolla on myös muita, kuin valmistajan tarjoamia vaihtoehtoja. Voit käyttää esimerkiksi Dropboxia, joka näkyy laitteellasi omana applikaationaan. Jos haluat suosia Suomalaista, voit ottaa käyttöösi Elisan Pilvilinna Plus palvelun, joka tallentaa tietosi kotimaiselle serverille.

Lisätietoja näistä palveluista löydät alla olevien linkkien kautta. Tarjolla on myös muita palveluntarjoajia, kuten Microsoft. Monet palveluntarjoajat tarjoavat käyttöösi ilmaiseksi suurempaa määrää tallenustilaa.

Elisa Pilvilinna Plus
Dropbox

HUOMIOITAVAA VARMUUSKOPIOINNISSA

Varmuuskopiointi on erittäin tärkeää. Monet tärkeät hetket ovat ovat digitaalisessa muodossa hyvin haavoittuvia. Harmi on suuri, jos hukkaat lapsen ristiäiskuvat tai menneen kesän lomamuistot puhelimen rikkoutuessa tai hävitessä. Kannattaa aloittaa varmuuskopiointi jo tänään, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki laitteesi tiedot eivät välttämättä mahdu ilmaiseen varmuuskopiointi tilaan. Monien puhelimien tallennustila ylittää moninkertaisesti ilmaisen pilvipalvelun tallennustilan määrän. Yllä olevien ohjeiden avulla voit varmistaa, mitä kaikkea olet varmuuskopioinut. Jos et halua maksaa pilvipalvelun tallennustilasta, kannattaa varmuuskopio ottaa tietokoneelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös tietokoneet voivat hajota. Tästä syystä suosittelemme pilvipalvelun käyttöä.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää varmuuskopioinnista, voit soittaa numeroon 0201321400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen varaukset [at] fonum.fi.

Muista seurata Fonumia Facebookissa ja Instagrammissa! Voit myös lähettää meille viestin Facebookin kautta.

Fonum Facebookissa
Fonum Instagrammissa

Rakkaudesta pieneen meisseliin!

FONUM ELINIKÄINEN TAKUU

Fonum tarjoaa kaikille huoltotöille ja varaosille elinikäisen takuun. Siitä miksi voimme tarjota elinikäisen takuun huoltotyölle ja varaosille, voit lukea tästä. Elinikäinen takuu ei koske akkuja, joille tarjoamme vuoden takuu. Takuu ei koske myöskään kosteusvaurioisia laitteita, joille emme myönnä takuuta ollenkaan. Täydelliset takuuehdot kokonaisuudessaan.

Tuo laitteesi huoltoon

Hinnasto

Katso hinta-arvio puhelimesi korjaukselle hinnastosta. Olemme vakuutusyhtiöiden hyväksymä puhelinhuolto. Korjaamme iPhone, iPad, Samsung, OnePlus, Honor, Huawei, LG ja Sony puhelimet nopeasti, ilman ajanvarausta. 

Tule käymään

Puhelin rikki, jumissa tai mitä tahansa kysyttävää? Fonum puhelinhuolto palvelee sinua 25 liikkeessä ympäri Suomea. Katso lähimmän liikkeen sijainti, tule käymään ja teknikkomme ratkaisee pulmasi. 

Uusi elämä puhelimelle!

Lähetä puhelimesi postilla

Mikäli asiointi liikkeessä ei onnistu, voit lähettää laitteen huoltoon myös postitse. Täytä yhteystietosi, pakkaa ja lähetä puhelimesi huoltoon veloituksetta.

Siirry postituspalveluun tästä.

Töihin Fonumille?

Tule osaksi työyhteisöä jossa vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki.

Linkin takaa löydät kaikki Fonumin avoimet työtehtävät. Jos et löydä sinua kiinnostavaa paikkaa, voit laittaa aina avoimen hakemuksen!

Lue lisää

Fonum – älypuhelinhuolto kaikille merkeille

Puhelimen huolto ja korjaus mutkattomaan tapaamme. Ilman ajanvarausta. Helpoin tapa huoltaa laite on piipahtaa johonkin 25 liikkeestämme.
Voit myös käyttää kätevää postituspalveluamme. Selvät sävelet heti kättelyssä. Liikkeen tiskillä sinua on vastassa korjauksen tekevä huoltomies, joka kertoo ihmisten kielellä,
mitä ja miksi huolletaan ja paljonko se maksaa. Nopeammin kuin odotit. Olemme pikahuolto. Se tarkoittaa, että laitettasi ei lähetetä kiertämään Suomea ja jumittamaan
keskushuollon jonoon, vaan korjaamme sen liikkeessä, johon sen viet. Useimmiten saamme sovittua noutoajan jo samalle päivälle. Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun.
Vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Sinun ei tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta erikseen; tule vain liikkeeseen laitteesi ja
henkilöllisyystodistuksesi kanssa, me hoidamme loput.

Emme ole valtuutettu huolto. Käytämme alkuperäistä vastaavia varaosia jotka ovat läpäisseet Fonumin vaativan testausprosessin. Vaihdamme kuukausittain yli 10 000 näyttöä. Varaosistamme vikoja esiintyy noin 2%, joten voimme huoletta sanoa olevamme erittäin luotettava puhelinhuolto. Uusi elämä puhelimelle!

Fonum elinikäinen takuu

Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun. Elinikäinen takuu tarkoittaa kaikkia korjauksia, lukuunottamatta akkuja ja kosteusvaurioisia laitteita. Fonum takuu kattaa kaikki varaosaan tai korjaukseen liittyvät ongelmat. 

Lisää Fonumin elinikäisestä takuusta voit lukea tästä.

Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi sekä sisällön ja mainosten kohdentamiseen. Lue lisää tietosuojastamme