NÄIN VALITSEN HYVÄN SALASANAN

salasana.jpg

Tuskailetko salasanan kanssa? Se kannattaa. Modernit ”älylaitteet” helpottavat salasanojen muistamista huomattavasti, mutta, aina on mutta. Tarvitset silti vahvan salasanan, itseasiassa useampia. Nämä asiat kannattaa huomioida, kun luot itsellesi uutta salasanaa.

VINKIT HYVÄN SALASANAN VALINTAAN

1. Hyvä salasana on pitkä. Pituus on tärkeä, ellei jopa tärkein tekijä hyvässä salasanassa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää vähintään 12 merkin pituutta, mutta pidempi salasana sitä turvallisempi se on!

2. Muista myös erikoismerkit ja numerot! Mitä enemmän salasanassa on erikoismerkkejä, _!”#€, ja numeroita, sitä vaikeampi se on murtaa. Kokeile korvata i-kirjain numerolla 1 tai o-kirjain sulkumerkeillä (). Vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa kuitenkin kehittää merkeille jonkinlainen muistisääntö ja muista, että esimerkiksi oma nimi jossa korvaat i-kirjaimet numerolla 1 ei välttämättä ole se vaikein arvattava.

3. Älä käytä samaa salasanaa monessa palvelussa! Tämä on yleisin virhe jonka voit salasanojen kanssa tehdä. Tietomurrot, joissa salasanat päätyvät rikollisten käsiin ovat hyvin yleisiä. Kannattaa siis käyttää eri salasanoja eri palveluissa. Koskaan ei voi olla liian tarkka.

4. Jos muistisi on huono, käytä salasanamanageria. Esimerkiksi Applen iCloud Avainippu toimii periaatteella, jossa luot yhden pääsalasanan, jolla hallinnoit muita salasanoja. Avainnippu ehdottaa automaattisesti monimutkaista salasanaa kun olet kirjautumassa uuteen palveluun. Näin sinun tarvitsee muistaa vain yksi salasana, jonka avulla hallinnoit kaikkia salasanoja. Avainnippu myös muistaa salasanat kaikissa laitteissa, joissa sinulla on käytössä sama iCloud-tili. Googlella on käytössä samanlainen sovellus nimeltä Smart Lock, joka toimii samalla periaatteella.

Mainitsimme aiemmin 12 merkin pituuden olevan tärkeää. Tähän on syy. Monesti salasana koitetaan murtaa ohjelmallisesti ja 12 merkin salasanan murtamiseen käytetty aika on todella pitkä. Jos käytät salasanassasi kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita on vaihtoehtoja on todella paljon. Muista kuitenkin että pituus on tärkeämpää kuin erikoismerkkien käyttö ja jos käytät erikoismerkkejä, käytä niitä keskellä salasanaa.

ERILAISET TUNNISTUSMENETELMÄT PUHELIMEN AVAUKSEEN

Puhelimet tarjoavat nykyään monenlaisia tunnistusmenetelmiä helpottamaan kirjautumista. Sormenjälkitunnistin on yleisin, mutta joissain Samsungin puhelimissa on käytössä myös mahdollisuus tunnistautua käyttäen omaa silmää.

Sormenjälkitunnistin nopeuttaa puhelimen avausta ja esimerkiksi pankkisovelluksen käyttöä huomattavasti. Näitä menetelmiä voi pitää suhteellisen turvallisena.
Jos käytössäsi on Android-puhelin, voit kirjautua puhelimen sisään piirtämällä kuvion puhelimen näyttöön. Tämäkin menetelmä toimii, mutta turvallisempi vaihtoehto on käyttää numerosarjaa ja jos käytät numerosarjaa valitse asetuksista käyttöön pidempi numerosarja. Oma syntymäpäivä ei välttämättä ole turvallisin vaihtoehto.

UNOHDIN SALASANANI, MITÄ TEEN?

Riippuu käyttämästäsi palvelusta. Applella on tarjolla muutama eri mahdollisuus tunnistautumiseen. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota palautusmetodiin jo siinä vaiheessa, kun luot itsellesi salasanaa.

Jos olet unohtanut salasanasi, seuraa siis palvelun ohjeita tarkasti.

LÄHTEET:

Mtv:n vinkin hyvän salasanan valintaan:

https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/7-vinkkia-vahvan-salasanan-valintaan-ethan-tee-naita-virheita/5896604

Ylen sivuilla voit testata kauanko aikaa salasanasi murtamiseen kuluu:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/01/digitreenit-17-salasanakone-testaa-kuinka-nopeasti-salasana-murretaan

Tuo laitteesi huoltoon

Hinnasto

Katso hinta-arvio puhelimesi korjaukselle hinnastosta. Olemme vakuutusyhtiöiden hyväksymä puhelinhuolto. Korjaamme iPhone, iPad, Samsung, OnePlus, Honor, Huawei, LG ja Sony puhelimet nopeasti, ilman ajanvarausta. 

Tule käymään

Puhelin rikki, jumissa tai mitä tahansa kysyttävää? Fonum puhelinhuolto palvelee sinua 25 liikkeessä ympäri Suomea. Katso lähimmän liikkeen sijainti, tule käymään ja teknikkomme ratkaisee pulmasi. 

Uusi elämä puhelimelle!

Lähetä puhelimesi postilla

Mikäli asiointi liikkeessä ei onnistu, voit lähettää laitteen huoltoon myös postitse. Täytä yhteystietosi, pakkaa ja lähetä puhelimesi huoltoon veloituksetta.

Siirry postituspalveluun tästä.

Töihin Fonumille?

Tule osaksi työyhteisöä jossa vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki.

Linkin takaa löydät kaikki Fonumin avoimet työtehtävät. Jos et löydä sinua kiinnostavaa paikkaa, voit laittaa aina avoimen hakemuksen!

Lue lisää

Fonum – älypuhelinhuolto kaikille merkeille

Puhelimen huolto ja korjaus mutkattomaan tapaamme. Ilman ajanvarausta. Helpoin tapa huoltaa laite on piipahtaa johonkin 25 liikkeestämme.
Voit myös käyttää kätevää postituspalveluamme. Selvät sävelet heti kättelyssä. Liikkeen tiskillä sinua on vastassa korjauksen tekevä huoltomies, joka kertoo ihmisten kielellä,
mitä ja miksi huolletaan ja paljonko se maksaa. Nopeammin kuin odotit. Olemme pikahuolto. Se tarkoittaa, että laitettasi ei lähetetä kiertämään Suomea ja jumittamaan
keskushuollon jonoon, vaan korjaamme sen liikkeessä, johon sen viet. Useimmiten saamme sovittua noutoajan jo samalle päivälle. Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun.
Vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Sinun ei tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta erikseen; tule vain liikkeeseen laitteesi ja
henkilöllisyystodistuksesi kanssa, me hoidamme loput.

Emme ole valtuutettu huolto. Käytämme alkuperäistä vastaavia varaosia jotka ovat läpäisseet Fonumin vaativan testausprosessin. Vaihdamme kuukausittain yli 10 000 näyttöä. Varaosistamme vikoja esiintyy noin 2%, joten voimme huoletta sanoa olevamme erittäin luotettava puhelinhuolto. Uusi elämä puhelimelle!

Fonum elinikäinen takuu

Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun. Elinikäinen takuu tarkoittaa kaikkia korjauksia, lukuunottamatta akkuja ja kosteusvaurioisia laitteita. Fonum takuu kattaa kaikki varaosaan tai korjaukseen liittyvät ongelmat. 

Lisää Fonumin elinikäisestä takuusta voit lukea tästä.

Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi sekä sisällön ja mainosten kohdentamiseen. Lue lisää tietosuojastamme