NÄIN TUNNISTAT VÄÄRENNETYN ÄLYPUHELIMENvaarennetty_iphone-13.jpg

LIIAN HYVÄÄ OLLAKSEEN TOTTA

Väärennettyä älypuhelinta ei ole välttämättä helppo huomata. Taitava väärennös on ulkoiselta olemukseltaan lähes aitoa vastaava. Hälytyskellojen tulisi soida, jos hinta on erikoisen halpa.

– iPhonen hinnat uutena eivät koskaan ole puolta alkuperäisestä hinnasta. Itseasiassa on todella harvinaista, että iPhonen hinta on jokin muu, kuin valmistajan sivuilta löytyvä myyntihinta. Muiden merkkien kohdalla hinnan vaihtelua on enemmän, mutta mitään uusia malleja ei myydä puoleen hintaan heti julkaisun jälkeen, toteaa Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Fonumille saapuu väärennettyjä puhelimia huoltoon säännöllisesti. Usein asiakas ei tiedä olevansa huijauksen uhri, vaan on luullut ostavansa aidon puhelimen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä puhelimet muistuttavat hyvin paljon aitoa laitetta käyttöjärjestelmää myöten, etenkin väärennettyjen Apple –laitteiden osalta. Ainakin pintapuolisesti.

Yle uutisoi maaliskuun alussa Euroopan Unionin teollisoikeusviraston tutkimuksesta, jonka mukaan maailmalla myydyt väärennetyt älypuhelimet aiheuttivat lailliselle teollisuudelle 45,3 miljardin tappiot (Lähde Yle). Kyse on siis mittavasta ongelmasta ja väärennöksiä päätyy suomeen runsain mitoin.

FONUMIN VINKIT VÄÄRENNETYN ÄLYPUHELIMEN TUNNISTAMISEEN

vaarennetty_iphone-12.jpg

Yläpuolen kuvausta voi huomata, että väärennetty iPhone 7 Plus on vasemmalla puolella. Puhelimesta puuttuu merkintöjä aidossa puhelimessa näkyviä merkintöjä.

Koska ongelma on suhteellisen yleinen, päätimme koota vinkkilistan väärennetyn laitteen tunnistamiseen. Vinkkilistan on koonnut Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

1. Hinta ja ostopaikka

Hälytyskellojen tulisi soida jos hinta on huomattavasti normaalia alhaisempi ja ostopaikka on normaalista poikkeava.

– Meille huoltoon tulevat väärennetyt puhelimet on usein ostettu ulkomailta tai nettikaupoista. Ulkomailta puhelimia ostetaan erilaisista elektroniikkakaupoista tai joissain tapauksissa jopa suoraan kadulta. Netistä on ostettu puhelimia ulkomaisista verkkokaupoista tai suomalaisilta myyntifoorumeilta, kertoo Vaittinen.
– Joissain tapauksissa kuluttaja on tietoisesti ostanut väärennetyn puhelimen, mutta useimmiten kyse on puhtaasti huijauksesta, Vaittinen jatkaa.

Erotatko alla olevasta kuvasta, että kyseessä on väärennös? Viimeistely on yllättävän hyvää, mutta tarkemmin katsoen voi huomata, että kaiuttimista puuttuu kokonaan ritilät jotka suojaavat pölyltä. Myös puhelimen rungon materiaali on erilaista kuin aidossa iPhonessa: puhelimen runko on tehty magnesiumin sijaan pellistä.

vaarennetty_iphone-9.jpg

Älä siis osta ulkomailta puhelinta ellei kyseessä ole luotettava liike. Premium –mallit, joita suurin osa väärennöksistä on, ovat lähestulkoon saman hintaisia kaikkialla maailmalla. Älä siis anna halvan hinnan houkuttaa. Jos ostat käytetyn puhelimen, pyydä nähdä alkuperäinen ostokuitti, jossa on mukana puhelimen Imei-numero.

vaarennetty_iphone-8.jpg

Näppäimet ovat tuntumaltaan löysät. Viimeistely ontuu ja kun näppäimiä painaa, ne heiluvat. Äänettömyyden kytkin on normaalia kytkintä kapeampi ja napsahtaa eri tavalla kuin alkuperäisessä puhelimessa.

2. Ulkoasu

Usein väärennetyn puhelimen voi erottaa jo puhelimen ulkonäöstä silmämääräisesti. Huomio kannattaa kiinnittää puhelimen viimeistelyyn: vastaako ulkonäkö alkuperäistä puhelinta, ovatko napit suorassa linjassa, onko puhelimen väri sama kuin alkuperäisessä puhelimessa ja niin edelleen. Hyvä keino on katsoa myös puhelimen takaa löytyviä mallimerkintöjä. Esimerkiksi jokaisen iPhonen takaa löytyy iPhone –teksti ja mallimerkintä. Näiden alapuolelta löytyy suunnittelupaikka ja laitteen kokoamismaa, sekä laitteen mallinumero ja sarjanumero sekä CE-merkintä.

Monesti väärennöksistä puuttuu oleellisia tietoja takakannesta ja puhelimen malli saattaa olla iPhonen sijaan pelkkä phone.

vaarennetty_iphone-10.jpg

3. Käyttötuntuma

Väärennöksen tunnistaa parhaiten ottamalla puhelimen käteen. Väärennettyjen puhelimien viimeistely, paino ja tuntuma poikkeavat hyvin paljon aidosta puhelimesta.

– Väärennöksien viimeistely on usein luokattoman huono. Näyttö saattaa olla irti, puhelin tuntuu kevyeltä ja usein kulmat ovat terävämpiä kuin aidossa puhelimessa. Tätä ei kuitenkaan välttämättä huomaa, jos puhelinta vain vilkaisee nopeasti. Ulkomailla kannattaa myös aina pyytää käsiteltäväksi se puhelin jota on ostamassa. Laatikossa oleva puhelin voi olla aivan eri kuin se, jota kädessään pitää ennen ostoa, toteaa Vaittinen.

vaarennetty_iphone-11.jpg

Kamera näyttää nopealla vilkaisulla hyvältä, mutta todellisuudessa kameran lasissa ei ole pinnoitetta. Kun avasimme puhelimen, huomasimme että tuplakameran sijaan puhelimen sisältä löytyi vain yksi kamera.

Kiinnitä siis huomiota puhelimesta löytyviin liitoskohtiin, kuten näytön ja rungon liitokseen. Kannattaa myös katsoa sisään lataus- ja kuulokeporttiin sekä testata nappien toimivuus. Myös kameraelementin ulkonäkö voi paljastaa väärennöksen.

Kannattaa siis pyrkiä pitämään käsissään aitoa, saman valmistajan, puhelinta ennen ostopäätöstä, jotta vertailukohta on realistinen.

4. Ohjelmisto ja käytettävyys

– Ohjelmisto on usein väärennetty erittäin taidokkaasti. iPhone –väärennöksissä käyttöjärjestelmä on rakennettu Android –käyttöjärjestelmän päälle todella hyvin. Ulkonäkö vastaa lähes täydellisesti iOS –käyttöjärjestelmää ja eroa voi olla vaikea huomata. Varsinkin jos ei ole käyttänyt iOS –käyttöjärjestelmää aiemmin, toteaa Vaittinen.

Väärennetyn käyttöjärjestelmän huomaa useimmiten kun käyttää puhelinta. Käyttöjärjestelmä on hidas, et voi ostaa tai ladata haluamiasi ohjelmia puhelimeen tai huomaat esimerkiksi kameran tökkivän kuvaa ottaessa.

– Väärennetyissä käyttöjärjestelmissä voi myös olla haittaohjelmia, joiden avulla pyritään urkkimaan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja. Kun käyttöjärjestelmää tutkii hieman pintaa syvemmältä, voi sen havaita olevan Android –pohjainen, kertoo Vaittinen.

Vaikka halpa hinta houkuttaa ja sinulle ei ole väliä onko puhelimesi aito, kannattaa olla varovainen. Väärennetyssä käyttöjärjestelmässä piilee aina suuria tietoturvariskejä.

vaarennetty_iphone-1.jpg

5. Komponentit

– Kun avaamme meille huoltoon tulleen väärennetyn puhelimen, olemme aina hämmästyneitä kuinka laite voi edes toimia, toteaa Vaittinen.

vaarennetty_iphone-5.jpg

– Sisuskalut saattavat olla aivan mitä sattuu, juotokset on tehty todella huonosti ja rungon alta voi löytyä esimerkiksi lyijyä lisäpainona. Itse laitteen saa muutenkin auki lähestulkoon ilman työkaluja. Vaikka kyseisen puhelimen aidossa mallissa olisi roiskevedentiiveys, väärennös ei varmasti pidä ulkona edes tippaa vettä, toteaa Vaittinen.

Alla olevan kuvan etualalla näkyy lisäpainona olevaa lyijyä.

vaarennetty_iphone-2.jpg

Huonosti tehty väärennös on paitsi huono käyttää, myös aidosti vaarallinen. Jos laitteen komponenteissa tapahtuu oikosulku, voi seurauksena olla esimerkiksi turvonnut tai räjähtänyt akku.

– Monesti väärennöksissä ei ole minkäänlaista eristystä eri komponenttien välillä. Jos puhelin esimerkiksi tippuu, voi seurauksena olla oikosulku, joka pahimmillaan johtaa esimerkiksi akun räjähtämiseen, toteaa Vaittinen.

vaarennetty_iphone-3.jpg

– iPhone 7 Plus –puhelimen aidossa versiossa on tuplakamera, mutta väärennöksissä rungon alta löytyykin vain yksi kamerakomponentti. Myös monia muita komponentteja saattaa puuttua kokonaan. Puhelimen emolevy on monesti täysin sopimaton kyseiseen runkoon. Monesti iPhonen sisältä löytyykin joitain vuosia vanha halpis Android –puhelimen emolevy, kertoo Vaittinen.

YHTEENVETO

Kannattaa siis ehdottomasti välttää väärennöksiä. Ne voivat urkkia henkilökohtaisia tietoja, aiheuttaa vaaratilanteita ja usein ne hajoavat huomattavan nopeasti. Väärennettyjä puhelimia ei myöskään korjata missään olosuhteissa.

OTA YHTEYTTÄ

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, voit soittaa numeroon 020 1321 400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen varaukset [at] fonum.fi.

Kaikkien Fonumin liikkeiden sijainnit ja aukioloajat löydät osoitteesta www.fonum.fi/yhteys.

Muista seurata Fonumia Facebookissa ja Instagrammissa! Voit myös lähettää meille viestin Facebookin kautta.

Fonum Facebookissa
Fonum Instagrammissa

Rakkaudesta pieneen meisseliin!

Tuo laitteesi huoltoon

Hinnasto

Katso hinta-arvio puhelimesi korjaukselle hinnastosta. Olemme vakuutusyhtiöiden hyväksymä puhelinhuolto. Korjaamme iPhone, iPad, Samsung, OnePlus, Honor, Huawei, LG ja Sony puhelimet nopeasti, ilman ajanvarausta. 

Tule käymään

Puhelin rikki, jumissa tai mitä tahansa kysyttävää? Fonum puhelinhuolto palvelee sinua 25 liikkeessä ympäri Suomea. Katso lähimmän liikkeen sijainti, tule käymään ja teknikkomme ratkaisee pulmasi. 

Uusi elämä puhelimelle!

Lähetä puhelimesi postilla

Mikäli asiointi liikkeessä ei onnistu, voit lähettää laitteen huoltoon myös postitse. Täytä yhteystietosi, pakkaa ja lähetä puhelimesi huoltoon veloituksetta.

Siirry postituspalveluun tästä.

Töihin Fonumille?

Tule osaksi työyhteisöä jossa vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki.

Linkin takaa löydät kaikki Fonumin avoimet työtehtävät. Jos et löydä sinua kiinnostavaa paikkaa, voit laittaa aina avoimen hakemuksen!

Lue lisää

Fonum – älypuhelinhuolto kaikille merkeille

Puhelimen huolto ja korjaus mutkattomaan tapaamme. Ilman ajanvarausta. Helpoin tapa huoltaa laite on piipahtaa johonkin 25 liikkeestämme.
Voit myös käyttää kätevää postituspalveluamme. Selvät sävelet heti kättelyssä. Liikkeen tiskillä sinua on vastassa korjauksen tekevä huoltomies, joka kertoo ihmisten kielellä,
mitä ja miksi huolletaan ja paljonko se maksaa. Nopeammin kuin odotit. Olemme pikahuolto. Se tarkoittaa, että laitettasi ei lähetetä kiertämään Suomea ja jumittamaan
keskushuollon jonoon, vaan korjaamme sen liikkeessä, johon sen viet. Useimmiten saamme sovittua noutoajan jo samalle päivälle. Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun.
Vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Sinun ei tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta erikseen; tule vain liikkeeseen laitteesi ja
henkilöllisyystodistuksesi kanssa, me hoidamme loput.

Emme ole valtuutettu huolto. Käytämme alkuperäistä vastaavia varaosia jotka ovat läpäisseet Fonumin vaativan testausprosessin. Vaihdamme kuukausittain yli 10 000 näyttöä. Varaosistamme vikoja esiintyy noin 2%, joten voimme huoletta sanoa olevamme erittäin luotettava puhelinhuolto. Uusi elämä puhelimelle!

Fonum elinikäinen takuu

Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun. Elinikäinen takuu tarkoittaa kaikkia korjauksia, lukuunottamatta akkuja ja kosteusvaurioisia laitteita. Fonum takuu kattaa kaikki varaosaan tai korjaukseen liittyvät ongelmat. 

Lisää Fonumin elinikäisestä takuusta voit lukea tästä.

Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi sekä sisällön ja mainosten kohdentamiseen. Lue lisää tietosuojastamme