iPhone tai Samsung kameran yleisimmät viat ja mitä niille voi tehdä

op3-2.jpg

Kamera ei tarkenna, kuvassa on värivirheitä tai kuva on pölyinen. Kuulostaako tutulta?

Fonum korjaa kaikki kameroihin liittyvät ongelmat, kaikissa liikkeissään. Koostimme kuitenkin alle muutamat vinkit, joiden avulla voit varmistaa tarvitseeko laitetta tuoda huoltoon. Vinkit soveltuvat käytännössä kaiken merkkisille laitteille: Applen iPhone, Samsung Galaxy, Sony Xperia, Huawei, Honor jne. Käyttöjärjestelmät voivat aiheuttaa eroja ohjelmistovinkkien osalta. Android-laitteiden kohdalla kannattaa tarkastaa oman laitteen ohjeet valmistajan sivuilta.

Ajantasaisen hinnaston kameravikojen korjaukselle näet Hinnasto-sivulta osoitteesta www.fonum.fi/hinnasto

MIKSI LAITTEENI KAMERA EI TOIMI?

Puhelimen kamera voi mennä rikki hyvinkin helposti. Jos pudotat puhelimen, saattaa linssiin tulla särö, jonka kautta linssin pinnalle pääsee pölyä tai kosteutta. Joissain tapauksissa, putoamisen aiheuttama isku voi olla myös niin kova, että kameran mekaaniset osat rikkoutuvat ja aiheuttavat ongelmia esimerkiksi kuvan tarkennuksessa.

Puhelimien kamerat ovat insinööritaidon mestarinäytteitä. Pieneen tilaan on saatu pakattua valtavasti tekniikkaa. Kameroissa on nykyään kuvanvakaimia, joiden avulla otat teräviä kuvia vähässä valossa. Valovoima on erinomainen, eli linssin kyky ottaa vastaan valoa on viritetty huippuunsa.

Uusimpana tulokkaana ovat tuplakamerat, joiden avulla voit ottaa kuvia kauempana olevista kohteista esimerkiksi iPhone 7 Plus-puhelimella. Samalla tekniikalla saat myös kuvattavan kohteen takana olevan taustan epäteräväksi. Huawei P9-, P10- ja Honor 8 –puhelimien toinen kamera tuottaa mustavalkoista kuvaa ja tekee kuvasta terävämpiä ja parempilaatuisia.

Myös 4K-videokuva ja erilaiset videon hidastuskuvat ovat tulleet osaksi matkapuhelinten ominaisuuksia, puhumattakaan puhelimen etupuolelta löytyvistä ”selfie-kameroista”, joiden ominaisuudet vastaavat parin vuoden takaisia ”pääkameroita”.

Tekniikkaa on siis valtavasti, mutta hyvin usein koko kamera voidaan vaihtaa kerralla.

ONGELMA: KAMERA EI KÄYNNISTY, KAMERAN KUVA NÄYTTÄÄ PELKKÄÄ MUSTAA TAI KUVASSA ON VÄRIVIRHEITÄ.

Jos laitteessasi on joku edellä mainituista vioista, suosittelemme aivan ensimmäisenä kamerasovelluksen uudelleen käynnistämistä. Jos itse kamerasovelluksen uudelleen käynnistäminen ei auta, kannattaa käynnistää koko laite uudelleen.

Ohjelmiston päivitys

Kannattaa pitää myös huoli, että laitteessasi on uusin käyttöjärjestelmä asennettuna.

Laitteen muisti on täynnä

Mikäli laitteen muisti on aivan täynnä, sinun tulee vapauttaa lisää tilaa poistamalla esimerkiksi kuvia. Liian täynnä oleva laitteen muisti voi vaikuttaa laitteen kameran toimivuuteen. Yleensä laite kuitenkin ilmoittaa, että kuvia ei voida ottaa johtuen tallennustilan puutteesta.

Liian täynn oleva laitteen muisti hidastaa toimintoja huomattavasti. Laitteen muistin ei siis kannata antaa mennä aivan täyteen.

Laitteen tehdasasetusten palautus

Joissain tapauksissa laite on yksinkertaisesti jumissa. Laitteen totaaliseen toimimattomuuteen voi auttaa tehdasasetusten palautus. Tällöin kannattaa ottaa varmuuskopio laitteesta. Lisätietoa tehdasasetusten palauttamisesta löydät laitteesi valmistajan sivuilta.

Ohjeet iOS-laitteen varmuuskopiointiin.

Applen vinkit kameraongelmiin

https://support.apple.com/fi-fi/HT203040

op3-3.jpg

ONGELMA: KUVASSA ON PÖLYÄ, LINSSIN SISÄPINNALLA ON KOSTEUTTA, LINSSISSÄ ON HALKEAMA, KUVASSA ON VÄRIVIRHEITÄ TAI KAMERA EI OTA KUVAA VAIKKA SOVELLUS KÄYNNISTYY

Naarmuuntunut tai haljennut kameran linssi

Mekaaniset viat voi hyvin usein havaita paljaalla silmällä. Jos esimerkiksi laitteen takakameran linssipinnassa on selvä halkeama, kannattaa laite tuoda huoltoon. Jos halkeama on tarpeeksi suuri, pääsee sen kautta laitteen sisälle kosteutta ja pölyä. Joissain tapauksissa kameran linssin pinnalla oleva pöly voi olla laitteessa jo ostettaessa. Tällöin laite kannattaa toimittaa takuuhuoltoon heti kun havaitsee vian.

Sumea kuva / kosteutta linssissä

Kosteus näkyy erityisesti sumeutena kuvissa. Koska itse kameraelementti on fyysisesti hyvin pieni, kosteutta tai pölyä ei tarvitse olla paljon linssin pinnan päällä, jotta kamera ei toimi oikein.

Kuvassa on värivirheitä

Värivirheet voivat johtua esimerkiksi kuluneesta linssin pinnoitteesta. Nykyaikaisten matkapuhelinten kameroiden kameraelementit ovat piilossa ulkoisen linssin alla, joka näkyy laitteen takaosassa. Tämän ulkoisen linssin ulkopinnalla on kuvanlaatua parantava pinnoite. Pinnoite voi mennä rikki esimerkiksi naarmun takia ja aiheuttaa värivirheitä kuvaan. Naarmun ei tarvitse olla iso, mutta kokeneet korjaamamme osaavat kertoa onko se syynä värivirheeseen kuvassa.

Kamera ei tarkenna

Jos kamera ei ota kuvaa, tai kuva ei tarkenna mihinkään, on vika yleensä kameraelementissä. Koska kameraelementti on mekaaninen laite, tapahtuu tarkennus liikkuvien osien avulla. Joskus nämä osat voivat mennä rikki iskun seurauksena. Havaitsemme tälläiset viat hyvin helposti.

TUO LAITTEESI HUOLTOON!

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää laitteesi kameraan liittyen, voit soittaa numeroon 0201321400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen varaukset [at] fonum.fi.

Muista seurata Fonumia Facebookissa ja Instagrammissa! Voit myös lähettää meille viestin Facebookin kautta.

Fonum Facebookissa
Fonum Instagrammissa

Rakkaudesta pieneen meisseliin!

FONUM ELINIKÄINEN TAKUU

Fonum tarjoaa kaikille huoltotöille ja varaosille elinikäisen takuun. Siitä miksi voimme tarjota elinikäisen takuun huoltotyölle ja varaosille, voit lukea tästä. Elinikäinen takuu ei koske akkuja, joille tarjoamme vuoden takuu. Takuu ei koske myöskään kosteusvaurioisia laitteita, joille emme myönnä takuuta ollenkaan. Täydelliset takuuehdot kokonaisuudessaan.

Tuo laitteesi huoltoon

Hinnasto

Katso hinta-arvio puhelimesi korjaukselle hinnastosta. Olemme vakuutusyhtiöiden hyväksymä puhelinhuolto. Korjaamme iPhone, iPad, Samsung, OnePlus, Honor, Huawei, LG ja Sony puhelimet nopeasti, ilman ajanvarausta. 

Tule käymään

Puhelin rikki, jumissa tai mitä tahansa kysyttävää? Fonum puhelinhuolto palvelee sinua 25 liikkeessä ympäri Suomea. Katso lähimmän liikkeen sijainti, tule käymään ja teknikkomme ratkaisee pulmasi. 

Uusi elämä puhelimelle!

Lähetä puhelimesi postilla

Mikäli asiointi liikkeessä ei onnistu, voit lähettää laitteen huoltoon myös postitse. Täytä yhteystietosi, pakkaa ja lähetä puhelimesi huoltoon veloituksetta.

Siirry postituspalveluun tästä.

Töihin Fonumille?

Tule osaksi työyhteisöä jossa vallitsee hyvä henki ja tekemisen meininki.

Linkin takaa löydät kaikki Fonumin avoimet työtehtävät. Jos et löydä sinua kiinnostavaa paikkaa, voit laittaa aina avoimen hakemuksen!

Lue lisää

Fonum – älypuhelinhuolto kaikille merkeille

Puhelimen huolto ja korjaus mutkattomaan tapaamme. Ilman ajanvarausta. Helpoin tapa huoltaa laite on piipahtaa johonkin 25 liikkeestämme.
Voit myös käyttää kätevää postituspalveluamme. Selvät sävelet heti kättelyssä. Liikkeen tiskillä sinua on vastassa korjauksen tekevä huoltomies, joka kertoo ihmisten kielellä,
mitä ja miksi huolletaan ja paljonko se maksaa. Nopeammin kuin odotit. Olemme pikahuolto. Se tarkoittaa, että laitettasi ei lähetetä kiertämään Suomea ja jumittamaan
keskushuollon jonoon, vaan korjaamme sen liikkeessä, johon sen viet. Useimmiten saamme sovittua noutoajan jo samalle päivälle. Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun.
Vakuutusyhtiöiden hyväksymä. Sinun ei tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta erikseen; tule vain liikkeeseen laitteesi ja
henkilöllisyystodistuksesi kanssa, me hoidamme loput.

Emme ole valtuutettu huolto. Käytämme alkuperäistä vastaavia varaosia jotka ovat läpäisseet Fonumin vaativan testausprosessin. Vaihdamme kuukausittain yli 10 000 näyttöä. Varaosistamme vikoja esiintyy noin 2%, joten voimme huoletta sanoa olevamme erittäin luotettava puhelinhuolto. Uusi elämä puhelimelle!

Fonum elinikäinen takuu

Taattua laatua. Annamme tekemillemme huolloille ja asentamillemme varaosille elinikäisen takuun. Elinikäinen takuu tarkoittaa kaikkia korjauksia, lukuunottamatta akkuja ja kosteusvaurioisia laitteita. Fonum takuu kattaa kaikki varaosaan tai korjaukseen liittyvät ongelmat. 

Lisää Fonumin elinikäisestä takuusta voit lukea tästä.

Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi sekä sisällön ja mainosten kohdentamiseen. Lue lisää tietosuojastamme