Tällainen voisi olla tulevaisuuden älypuhelin
Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia. Erilaisia visioita älypuhelinten ja älylaitteiden tulevaisuudesta on lukuisia. Kokosimme yhteen niistä mielenkiintoisimmat.
Vielä muutama vuosikymmen sitten kannettava ja taskuun mahtuva puhelin oli futuristinen ajatus. Teknologian nopeaa kehitystä oli tuolloin liki mahdoton ennustaa, eikä se ole sen helpompaa nytkään. Joitakin trendejä ja kehityskulkuja on kuitenkin nähtävillä.
Älypuhelimet ja älylaitteet näyttävät kehittyvän aina vain monikäyttöisempään suuntaan. On hyvin todennäköistä, että tulevaisuuden älypuhelinta ei enää nimitetä puhelimeksi. Villeimmissä visioissa väläytellään ihmisen ja teknologian yhteensulautumista. Älypuhelinten tulevaisuus ei ole kuitenkaan pelkkää uusilla ominaisuuksilla leikittelyä, vaan laitteiden ekologisuus nousee aina vain tärkeämmäksi kriteeriksi.
Tähän artikkeliin olemme koonneet kuusi mielenkiintoisinta älypuhelinten kehitykseen liittyvää tulevaisuuden trendiä. Mikä niistä on sinun suosikkisi?
Älysiru aivoissa ja hologrammi kämmenellä – onko älypuhelimia tulevaisuudessa edes olemassa?
Älypuhelinten tulevaisuus saattaa vaikuttaa paikoin mielikuvitukselliselta scifi-elokuvalta, mutta useimmat innovaatiot ovat jo kehitteillä. Älypuhelinten ja älylaitteiden tulevaisuutta määrittää yhä useampiin käyttäjän tarpeisiin vastaaminen.
1. Puettavat älylaitteet
Puettavat älylaitteet, kuten Apple Watch tai älysormus Oura, alkavat olla jo hyvin yleisiä. Hexoskin on puolestaan esimerkki älyvaatteesta, joka voi seurata käyttäjän hengitystä ja sydämen toimintaa sekä analysoida unta.
Onkin mahdollista, että tulevaisuuden älypuhelin on ennemminkin älykäs sensori, joka hallinnoi useampaa älykästä ominaisuutta samanaikaisesti. Yksinkertaisin tapa kuljettaa tätä laitetta mukana on tietysti pukea se päälle. Laitteisiin ennustetaan tulevan käyttäjän tottumuksia ja toiveita ennakoivia, intuitiivisia ominaisuuksia, jotka vapauttavat käyttäjän näyttöjen tuijottelusta.
2. Älylaitteet henkilökohtaisina assistentteina
Tulevaisuuden älypuhelimet ja älylaitteet tulevat todennäköisesti kehittymään apuvälineiksi useille elämän osa-alueille. Tulevaisuuden älypuhelimesta ennustetaan muotoutuvan ikään kuin käyttäjänsä henkilökohtainen assistentti, joka pitää huolta työkalenterista, ruokailutottumuksista, liikunnasta ja terveydentilasta.
Älypuhelimesta kehittyisi tässä visiossa Alexan kaltainen, vuorovaikutuksessa oleva tekoäly, jonka ominaisuuksia käyttäjä voisi käyttää hankkiakseen erilaisia palveluita tai hallitakseen muita käytössään olevia älylaitteita.
3. Taittuvat ja heijastettavat älypuhelimet
Tähän saakka älypuhelinten kehityksessä on keskitytty hyvin pitkälle näyttöjen kokoon ja ominaisuuksiin. Tulevaisuudessa tämä voi muuttua, sillä tulevaisuuden älypuhelimessa ei välttämättä ole näyttöä tai näppäimistöä lainkaan.
Tulevaisuuden puhelin saattaisi olla esimerkiksi muodoltaan manipuloitavissa. Samsung on jo tuonut markkinoille taittuvan älypuhelimen. Tästä seuraava askel saattaisi olla puhelin, jonka voi rullata ranteen ympärille, kuten rannekellon. Tällaiset puhelimet olisivat täysin litteitä ja mukautuisivat käyttäjän toivomaan muotoon.
Holoflex on tällaisen muotoiltavan puhelimen prototyyppi. Nimensä mukaisesti Holoflex yhdistää holografian ja joustavuuden. Käyttäjät voivat taivuttaa laitetta tutkiakseen 3D-näyttöä eri kulmista ja olla aktiivisesti vuorovaikutuksessa näytön kuvien kanssa. Maailman ensimmäisenä holografisena ja mukautuvana älypuhelimena pidetty Holoflex on edelleen kehitysvaiheessa, eikä se ole tulossa markkinoille lähitulevaisuudessa.
Tulevaisuuden puhelimessa näyttö ja näppäimet saatettaisiin heijastaa älylaitteesta käyttäjän toivomalle pinnalle eräänlaisena virtuaalisena todellisuutena. Humanen AI Pin on pieni laite, jonka voi kiinnittää paitaan tai takkiin. Se toimii ei-fyysisenä älypuhelimena heijastamalla puhelut, viestit ja tiedot sovelluksista jollekin pinnalle, kuten käteen. Laitteessa on mikrofoni, kaiuttimet tiedon välittämiseen ja kamerat ympäristön skannaamiseen.
4. Langaton lataus
Tulevaisuuden älylaitteissa langattomuus on yhä tarpeellisempi ominaisuus. Langaton lataus on ollut ominaisuutena olemassa useita vuosia, mutta käyttäjät eivät yleensä ottaen koe sitä tarpeeksi käytännölliseksi.
Langattoman latauksen ennustetaan kuitenkin kehittyvän niin, että jo muutamien vuosien päästä se on älylaitteiden käyttäjien arkipäivää. Nopean langattoman latauksen avulla puhelimen tai älylaitteen voisi yksinkertaisesti laskea lataavalle pinnalle tai alustalle ja saada kaikki tarvitut lataukset.
5. Ekologiset älypuhelimet
Älypuhelinten ekologisuus on maailmanlaajuisesti kasvava trendi. Yhä useammat valmistajat pyrkivät löytämään tapoja tehdä älypuhelimista entistä ympäristöystävällisempiä.
Myös puhelinten korjaaminen on hyvää vauhtia yleistymässä. Korjattu puhelin ei enää ole synonyymi huonolle suorituskyvylle, vaan nykyään on mahdollista saada jopa uusi puhelin kunnostettuna ja käytännössä moitteettomassa kunnossa. Kuten me Fonumilla sanomme, yksi korjattu puhelin on yksi valmistettu puhelin vähemmän. Korjatun puhelimen ympäristövaikutus on huomattavasti paljon pienempi kuin uuden.
Tulevaisuudessa teknologian ympäristökuormaan kiinnitetään todennäköisesti entistäkin enemmän huomiota. Tämä lisää kierrätettävyyteen ja korjattavuuteen liittyvien ominaisuuksien painoarvoa.
6. Ihmiseen asennettavat älysirut
Yksi villeimmistä tulevaisuuden visioista on älysiru, joka asennetaan suoraan käyttäjään. Tällaisia olisivat esimerkiksi silmään asennettavat älysirut, joiden kautta käyttäjä heijastaa älylaitteen ominaisuudet suoraan näkökenttään.
Ihmisen ja teknologian sulautumista on ennakoitu jo kauan. Tulevaisuuden visioissa on väläytelty myös sitä mahdollisuutta, että ihminen ja tekoäly sulautuisivat täydellisesti yhteen. Tällaisen ihmisen ja teknologian muodostaman käyttöliittymän pyrkii kehittämään esimerkiksi Elon Muskin Neuralink . Ensimmäinen Neuralink asennettiin ihmiseen vuoden 2024 alussa. Jos tällainen sulautuminen toteutuu, ei tulevaisuudessa mahdollisesti ole lainkaan käyttöä älylaitteille, vaan ihmisestä itsestään tulee sellainen.
Saako ihmisen ja älypuhelimen yhteinen taival onnellisen lopun?
Teknologian kehitykseen yhdistetään myös paljon uhkakuvia. Keskustelussa nousee usein esiin huoli ihmisen vieraantumisesta todellisuudesta ja oikeasta sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Tarvitsemmeko toisia ihmisiä, jos voimme milloin tahansa kommunikoida tekoälyn kanssa rintataskuun tai kehoon asennetun älysirun välityksellä?
Entä miten maailmankuvamme ja käsityksemme elämästä muuttuu, jos teknologia tulee entistäkin vakiintuneemmaksi osaksi kokemaamme todellisuutta? Uhkakuvien kanssa käsi kädessä kulkevat myös kehittyvän teknologian äärettömät mahdollisuudet. Tulevaisuuden ihminen voisi aina mukana kulkevan, intuitiivisesti käyttäjänsä tarpeisiin vastaavan älylaitteen avulla parantaa niin suorituskykyä kuin elämänlaatua.
Oli ihmisen ja teknologian yhteiselämä tulevaisuudessa millaista tahansa, on selvää, että tulevaisuuden teknologian tulee olla kierrätettävää, korjattavaa ja ympäristöystävällistä. Tästä rohkaisevana merkkinä on teknologian ekologisuuden nouseminen yhdeksi merkittävimmistä tulevaisuuden trendeistä.