Puhelimen korjaaminen kannattaa, totta vai tarua?
Tulikuuma asvaltti, mökkilaituri, hiekkaranta ja festarit. Kesän iloja sekä mämmikouran pahimpia painajaisia. Tiputitko sinäkin puhelimesi mökkilaiturin lankkujen läpi veteen? Tai muistitko kenties, että puhelimesi on jäänyt housuntaskuun vasta kun huvipuistolaite kiepsautti sen maahan? Tiedämme varmasti kaikki sen pelonsekaisen tunteen, kun puhelin on pudonnut muutaman voltin jälkeen näyttö edellä asvalttiin - ”Voi Rähmä! Meniköhän se näyttö rikki? Mitä teen?”.
Fonumin teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan noin neljänneksellä suomalaisista on rikkoutunut puhelin viimeisen kahden vuoden aikana. Vahingon sattuessa, me suomalaiset olemme hanakkoja laittamaan puhelimen talteen pöytälaatikkoon, tai muuhun piilopaikkaan sateisen päivän varalle. Tosiasiassa, puhelin olisi useimmiten kannattanut korjauttaa.
Myytti: Korjaaminen on kallista
Tarua! Kaikki korjaaminen ei ole kallista. Puhelinhuoltojen hinnat vaihtelevat vaurioista sekä puhelimen merkistä ja mallista riippuen. Lähtökohta kuitenkin on, että korjaaminen on edullisempaa kuin uuden laitteen ostaminen. Esimerkiksi uusimpien iPhone 14 -sarjan puhelimen näytönvaihto maksaa n. 40 % uuden laitteen hinnasta. Vanhempien puhelinmallien huoltohinnat vaihtelevat 20–30 % välillä uuden vastaavan puhelimen arvosta.
Moni ei tiedä, että myös puhelinvahingoista voi saada korvausta omalta vakuutusyhtiöltä. Yleensä kotivakuutus ja matkavakuutus kattaa myös puhelimelle sattuneet vahingot. Vahingon ilmoitat kätevästi Fonumin tiskillä, ja yleensä maksat huollosta vain vakuutusehtojesi mukaisen omavastuuosuuden!
Myytti: Vain alle kaksi vuotta vanhojen laitteiden korjaus on kannattavaa
Tarua! Moni uskoo, että puhelimen käyttöikä on noin kaksi vuotta ja, että sitä vanhempi puhelinmalli kannattaa rikkoutumisen yhteydessä suosiolla vaihtaa uudempaan malliin. Todellisuudessa puhelimien käyttöikä on jopa 6-7 vuotta. Esimerkiksi Apple tarjoaa järjestelmä- ja tietoturvapäivitykset puhelimilleen keskimäärin vielä seitsemän vuotta laitteen julkaisusta.
Käyttöikää voi korjauttamisen lisäksi pidentää myös ennaltaehkäisevillä huolloilla, kuten puhelimen sisäisellä puhdistuksella sekä akunvaihdolla.
Myytti: Rikki mennyttä puhelinta ei tarvitse korjata, jos sitä pystyy käyttämään
Tarua! Korjaamista ei kannata lykätä. Rikki mennyt puhelin on altis lisävaurioille, esimerkiksi rikki menneen näytön myötä puhelimen sisälle päätyy huomattavasti helpommin kosteutta. Lisävaurioiden myötä myös korjauksen kustannukset nousevat tai laite voi sammua lopullisesti, jolloin sen sisältämät tiedot voivat olla pelastamattomissa.
Helpotusta puhelinhuoliin vaivattomasti Fonumilta
Olipa puhelimesi suorikkiartisti MC Näyttö Mäsänä, Kuolleet Pixelit tai Mämmikoura & Lentävät luurit – älä huoli. Tule puhelimesi kanssa Fonumille vaikka ihan hajalla, sillä meiltä lähdet jatkamaan kesärientojasi takuulla ehjänä.
Meillä puhelimet korjataan paikan päällä liikkeessä, kätevästi ilman ajanvarausta. Puhelimesi saat takaisin jopa odottaessa.