Parhaat vinkit puhelimen talvikäyttöön
Puhelin sammuu, näyttö hyytyy ja sormet jäätyvät. Nämä ovat tuttuja tilanteita talvikeleillä. Eipä hätää, kokosimme yhteen parhaimmat vinkit helpottamaan puhelimen talvikäyttöä.
Pohjoisen talvi aiheuttaa puhelimen käyttäjälle monenlaista päänvaivaa. Kokosimme puhelimen käyttöä helpottamaan koko joukon hyväksi todettuja vinkkejä. Näillä keinoilla säästät talvikeleillä niin itse puhelinta kuin hermojasi ja sormiasi!
Suojaa puhelin kylmältä ja kosteudelta
Älypuhelimet eivät keskimäärin kestä pakkasta kovinkaan hyvin. Monet puhelimet mittaavat laitteen lämpötilaa ja saattavat sammua automaattisesti lämpötilan laskiessa nollaan tai sen alle. Tämän vuoksi puhelimen suojaaminen kylmältä on tärkeää.
Säilytä puhelinta esimerkiksi takin tai housujen taskussa lähellä vartaloa, jolloin se pysyy helpommin lämpimänä. Myös suojakotelon käyttäminen on järkevää, sillä se toimii samalla eristeenä.
Varo kosteuden tiivistymistä, kun käytät puhelinta kylmässä ulkoilmassa ja siirrät sen takaisin lämpimään taskuun.
Kiedo puhelin lämpimään villaan
Hyvä vinkki puhelimen pitämiseen lämpimänä pakkasella on kääriä se esimerkiksi villasukkaan tai lapaseen. Villa paitsi pitää laitteen lämpimänä, poistaa myös mahdollista kosteutta.
Jos olet vaikkapa ulkoilemassa ja tiedät puhelimen saattavan joutua kosketuksiin lumen kanssa, voi villasukan päälle laittaa vielä muovipussin tai vastaavan, kosteutta hylkivän suojan.
Vältä suuria lämpötilanvaihteluita
Anna puhelimen lämmetä asteittain ennen sen käyttämistä, kun siirryt ulkoa sisälle kylmällä kelillä. Voit esimerkiksi jättää puhelimen viileään eteistilaan ja siirtää sen sisälle vasta hetken päästä. Isot lämpötilanvaihtelut ovat puhelimelle rasitus. Lisäksi vaarana on kosteuden tiivistyminen puhelimen sisään.
Älä lataa puhelinta välittömästi ulkoa tulemisen jälkeen. Kylmä akku ei välttämättä kestä lataamista ja vaarana voi olla oikosulku.
Vältä puhelimen käyttämistä kovassa pakkasessa
Yleisesti laitevalmistajat eivät suosittele puhelimen käyttämistä kovassa pakkasessa lainkaan. Toiset kehottavat välttämään sitä jo hyvin pienissä pakkaslukemissa. Yleisin ongelma kovalla pakkasella onkin puhelimen sammuminen ja näytön hyytyminen.
Jos sinun on välttämätöntä käyttää puhelinta ulkona pakkasella, pidä käyttöaika minimissä ja suosi esimerkiksi ohjauspainikkeellisten kuulokkeiden käyttöä. Näin voit pitää puhelimen esimerkiksi lämpimässä taskussa käytön aikana. Tarkista kuitenkin myös käyttämiesi kuulokkeiden pakkasen kestävyys.
Huolehdi akun lataamisesta
Puhelimen akku kannattaa ladata aina ennen ulkoilua kylmällä säällä. Kylmä ilma kuluttaa akkua huomattavasti nopeammin kuin lämmin. Voit säästää akkua asettamalla puhelimen akunsäästötilaan ulkoilun ajaksi.
Talvella on kannattavaa pitää mukana varavirtalähdettä eli virtapankkia, jolla akun saa nopeasti ladattua täyteen, mikäli se on päässyt tyhjenemään. Muista kuitenkin, että akkua ei saa ladata kylmänä.
Mikäli juuri ladattu akku tyhjenee pakkaskelissä alta aikayksikön, on se melko varmasti merkki siitä, että akun käyttöikä on tullut täyteen.
Suojaa sormet
Pakkasella eivät hyydy pelkät laitteet, vaan myös sormet. Jos sinun on välttämätöntä käsitellä puhelinta pakkasessa, suojaa sormet esimerkiksi kosketusnäyttöhanskoilla. Näin sormesi pysyvät lämpöisinä kylmästä huolimatta.
Kosketusnäyttö hyytyy kylmässä ilmassa varsin nopeasti, joten pidä käyttö minimissä. Näin myös suojaat laitetta ja pidennät sen käyttöikää.
Suojaa, lataa ja lämmitä
Parhaiten talvikeleistä selviää, kun muistaa pitää puhelimen lämpimänä ja suojaa sen kosteudelta. Yksinkertainen muistisääntö onkin: suojaa, lataa ja lämmitä. Kylmältä suojautuminen pidentää puhelimen käyttöikää ja tekee puhelimen käytöstä miellyttävämpää.
Jos varautumisesta huolimatta puhelin sammuu herkästi tai akusta katoaa varaus, saattaa olla akun vaihdon aika. Meillä Fonumilla hoidetaan akunvaihto ripeästi jopa tunnissa, ilman ajanvarausta!