Näin valitsen turvallisen ja hyvän salasanan
Tuskailetko salasanan kanssa? Se kannattaa. Modernit ”älylaitteet” helpottavat salasanojen muistamista huomattavasti, mutta aina on mutta. Tarvitset silti vahvan salasanan, itseasiassa useampia. Nämä asiat kannattaa huomioida, kun luot itsellesi uutta salasanaa.
Vinkit hyvän salasanan valintaan
1. Hyvä salasana on pitkä. Pituus on tärkeä, ellei jopa tärkein tekijä hyvässä salasanassa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää vähintään 12 merkin pituutta, mutta mitä pidempi salasana sitä turvallisempi se on!
2. Muista myös erikoismerkit ja numerot! Mitä enemmän salasanassa on erikoismerkkejä, kuten _!”#€ ja numeroita, sitä vaikeampi se on murtaa. Kokeile korvata i-kirjain numerolla 1 tai o-kirjain sulkumerkeillä (). Vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa kuitenkin kehittää merkeille jonkinlainen muistisääntö ja muista, että esimerkiksi oma nimi, jossa korvaat i-kirjaimet numerolla 1 ei välttämättä ole se vaikein arvattava.
3. Älä käytä henkilökohtaisia tietoja. Vältä salasanan valinnassa henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäpäivääsi tai nimeäsi. Tällaiset tiedot ovat helposti saatavilla ja niiden arvaaminen on helppoa.
4. Älä käytä samaa salasanaa monessa palvelussa! Tämä on yleisin virhe, jonka voit salasanojen kanssa tehdä. Tietomurrot, joissa salasanat päätyvät rikollisten käsiin, ovat hyvin yleisiä. Kannattaa siis käyttää eri salasanoja eri palveluissa. Koskaan ei voi olla liian tarkka.
5. Jos muistisi on huono, käytä salasanamanageria. Esimerkiksi Applen iCloud Avainnippu toimii periaatteella, jossa luot yhden pääsalasanan, jolla hallinnoit muita salasanoja. Avainnippu ehdottaa automaattisesti monimutkaista salasanaa, kun olet kirjautumassa uuteen palveluun. Näin sinun tarvitsee muistaa vain yksi salasana, jonka avulla hallinnoit kaikkia salasanoja. Avainnippu myös muistaa salasanat kaikissa laitteissa, joissa sinulla on käytössä sama iCloud-tili. Googlella on käytössä samanlainen sovellus nimeltä Smart Lock, joka toimii samalla periaatteella.
6. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Kaksivaiheinen tunnistautuminen lisää tilillesi ylimääräisen suojan. Tämä tarkoittaa, että kirjauduttaessa tarvitset sekä salasanan että toisen tunnisteen, kuten tekstiviestillä lähetettävän tai sovelluksen tuottaman koodin.
7. Vaihda salasana säännöllisesti. Salasanojen säännöllinen vaihtaminen on tärkeä tietoturvakäytäntö, joka auttaa suojaamaan käyttäjän tilin tietoja mahdollisilta tietomurroilta tai luvattomalta käytöltä. Suositeltava vaihtoväli on noin 3–6 kuukautta.
Mainitsimme aiemmin 12 merkin pituuden olevan tärkeää. Tähän on syy. Monesti salasana koitetaan murtaa ohjelmallisesti ja 12 merkin salasanan murtamiseen käytetty aika on todella pitkä. Jos käytät salasanassasi kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita on vaihtoehtoja on todella paljon. Muista kuitenkin, että pituus on tärkeämpää kuin erikoismerkkien käyttö ja jos käytät erikoismerkkejä, käytä niitä keskellä salasanaa.
Erilaiset tunnistusmenetelmät puhelimen avaukseen
Puhelimet tarjoavat nykyään monenlaisia tunnistusmenetelmiä helpottamaan kirjautumista. Yksi yleisimmistä menetelmistä on 4–6 numeroinen PIN-koodi. Se on yleensä helppo muistaa, mutta myös helposti arvattavissa, jos käytät koodina esimerkiksi ”1234” tai ”0000”. Jos käytät PIN-koodia, kannattaa asetuksista valita käyttöön pidempi numerosarja.
Sormenjälkitunnistin on toinen yleisimmistä vaihtoehdoista. Sormenjälkitunnistin nopeuttaa puhelimen avausta ja esimerkiksi pankkisovelluksen käyttöä huomattavasti. Nykyään useissa puhelimista löytyy myös kasvojentunnistus, jossa puhelin skannaa käyttäjän kasvonpiirteitä ja vertaa niitä tallennettuun malliin. Applen iPhone-puhelimista tämä löytyy FaceID nimellä.
Joissain Samsungin puhelimissa on käytössä myös mahdollisuus tunnistautua käyttäen omaa silmää. Tätä menetelmää pidetään turvallisena ja vaikeana huijata. Jos käytössäsi on Android-puhelin, voit kirjautua puhelimen sisään piirtämällä kuvion puhelimen näyttöön. Tämäkin menetelmä toimii ja on hyvin käyttäjäystävällinen, mutta turvallisempi vaihtoehto on käyttää PIN-koodia.
Unohdin salasanani, mitä teen?
Jos unohdat puhelimesi tai jonkin palvelun salasanan, älä huoli – salasana on yleensä mahdollista palauttaa tai nollata. Se, mitä pitää tehdä, riippuu käyttämästäsi palvelusta tai laitteesta. Applella on tarjolla muutama eri mahdollisuus tunnistautumiseen, kuten hyödyntää Etsi iPhoneni-toimintoa tai palauttaa puhelin iTunesin avulla. Jos olet unohtanut salasanasi, seuraa siis tarkasti palvelun antamia ohjeita ja ole tarvittaessa yhteydessä tukeen.
Lähteet
Mtv:n vinkin hyvän salasanan valintaan >
Ylen sivuilla voit testata kauanko aikaa salasanasi murtamiseen kuluu >