Näin tunnistat väärennetyn älypuhelimen
Liian hyvää ollakseen totta
Väärennettyä älypuhelinta ei ole välttämättä helppo huomata. Taitava väärennös on ulkoiselta olemukseltaan lähes aitoa vastaava. Hälytyskellojen tulisi soida, jos hinta on erikoisen halpa.
– iPhonen hinnat uutena eivät koskaan ole puolta alkuperäisestä hinnasta. Itseasiassa on todella harvinaista, että iPhonen hinta on jokin muu, kuin valmistajan sivuilta löytyvä myyntihinta. Muiden merkkien kohdalla hinnan vaihtelua on enemmän, mutta mitään uusia malleja ei myydä puoleen hintaan heti julkaisun jälkeen, toteaa Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.
Fonumille saapuu väärennettyjä puhelimia huoltoon säännöllisesti. Usein asiakas ei tiedä olevansa huijauksen uhri, vaan on luullut ostavansa aidon puhelimen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä puhelimet muistuttavat hyvin paljon aitoa laitetta käyttöjärjestelmää myöten, etenkin väärennettyjen Apple –laitteiden osalta. Ainakin pintapuolisesti.
Yle uutisoi maaliskuun alussa Euroopan Unionin teollisoikeusviraston tutkimuksesta, jonka mukaan maailmalla myydyt väärennetyt älypuhelimet aiheuttivat lailliselle teollisuudelle 45,3 miljardin tappiot (Lähde Yle). Kyse on siis mittavasta ongelmasta ja väärennöksiä päätyy suomeen runsain mitoin.
Fonumin vinkit väärennetyn älypuhelimen tunnistamiseen
Yläpuolen kuvausta voi huomata, että väärennetty iPhone 7 Plus on vasemmalla puolella. Puhelimesta puuttuu merkintöjä aidossa puhelimessa näkyviä merkintöjä.
Koska ongelma on suhteellisen yleinen, päätimme koota vinkkilistan väärennetyn laitteen tunnistamiseen. Vinkkilistan on koonnut Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.
1. Hinta ja ostopaikka
Hälytyskellojen tulisi soida jos hinta on huomattavasti normaalia alhaisempi ja ostopaikka on normaalista poikkeava.
– Meille huoltoon tulevat väärennetyt puhelimet on usein ostettu ulkomailta tai nettikaupoista. Ulkomailta puhelimia ostetaan erilaisista elektroniikkakaupoista tai joissain tapauksissa jopa suoraan kadulta. Netistä on ostettu puhelimia ulkomaisista verkkokaupoista tai suomalaisilta myyntifoorumeilta, kertoo Vaittinen. – Joissain tapauksissa kuluttaja on tietoisesti ostanut väärennetyn puhelimen, mutta useimmiten kyse on puhtaasti huijauksesta, Vaittinen jatkaa.
Erotatko alla olevasta kuvasta, että kyseessä on väärennös? Viimeistely on yllättävän hyvää, mutta tarkemmin katsoen voi huomata, että kaiuttimista puuttuu kokonaan ritilät jotka suojaavat pölyltä. Myös puhelimen rungon materiaali on erilaista kuin aidossa iPhonessa: puhelimen runko on tehty magnesiumin sijaan pellistä.
Älä siis osta ulkomailta puhelinta ellei kyseessä ole luotettava liike. Premium –mallit, joita suurin osa väärennöksistä on, ovat lähestulkoon saman hintaisia kaikkialla maailmalla. Älä siis anna halvan hinnan houkuttaa. Jos ostat käytetyn puhelimen, pyydä nähdä alkuperäinen ostokuitti, jossa on mukana puhelimen Imei-numero.
Näppäimet ovat tuntumaltaan löysät. Viimeistely ontuu ja kun näppäimiä painaa, ne heiluvat. Äänettömyyden kytkin on normaalia kytkintä kapeampi ja napsahtaa eri tavalla kuin alkuperäisessä puhelimessa.
2. Ulkoasu
Usein väärennetyn puhelimen voi erottaa jo puhelimen ulkonäöstä silmämääräisesti. Huomio kannattaa kiinnittää puhelimen viimeistelyyn: vastaako ulkonäkö alkuperäistä puhelinta, ovatko napit suorassa linjassa, onko puhelimen väri sama kuin alkuperäisessä puhelimessa ja niin edelleen. Hyvä keino on katsoa myös puhelimen takaa löytyviä mallimerkintöjä. Esimerkiksi jokaisen iPhonen takaa löytyy iPhone –teksti ja mallimerkintä. Näiden alapuolelta löytyy suunnittelupaikka ja laitteen kokoamismaa, sekä laitteen mallinumero ja sarjanumero sekä CE-merkintä.
Monesti väärennöksistä puuttuu oleellisia tietoja takakannesta ja puhelimen malli saattaa olla iPhonen sijaan pelkkä phone.
3. Käyttötuntuma
Väärennöksen tunnistaa parhaiten ottamalla puhelimen käteen. Väärennettyjen puhelimien viimeistely, paino ja tuntuma poikkeavat hyvin paljon aidosta puhelimesta.
– Väärennöksien viimeistely on usein luokattoman huono. Näyttö saattaa olla irti, puhelin tuntuu kevyeltä ja usein kulmat ovat terävämpiä kuin aidossa puhelimessa. Tätä ei kuitenkaan välttämättä huomaa, jos puhelinta vain vilkaisee nopeasti. Ulkomailla kannattaa myös aina pyytää käsiteltäväksi se puhelin jota on ostamassa. Laatikossa oleva puhelin voi olla aivan eri kuin se, jota kädessään pitää ennen ostoa, toteaa Vaittinen.
Kamera näyttää nopealla vilkaisulla hyvältä, mutta todellisuudessa kameran lasissa ei ole pinnoitetta. Kun avasimme puhelimen, huomasimme että tuplakameran sijaan puhelimen sisältä löytyi vain yksi kamera.
Kiinnitä siis huomiota puhelimesta löytyviin liitoskohtiin, kuten näytön ja rungon liitokseen. Kannattaa myös katsoa sisään lataus- ja kuulokeporttiin sekä testata nappien toimivuus. Myös kameraelementin ulkonäkö voi paljastaa väärennöksen.
Kannattaa siis pyrkiä pitämään käsissään aitoa, saman valmistajan, puhelinta ennen ostopäätöstä, jotta vertailukohta on realistinen.
4. Ohjelmisto ja käytettävyys
– Ohjelmisto on usein väärennetty erittäin taidokkaasti. iPhone –väärennöksissä käyttöjärjestelmä on rakennettu Android –käyttöjärjestelmän päälle todella hyvin. Ulkonäkö vastaa lähes täydellisesti iOS –käyttöjärjestelmää ja eroa voi olla vaikea huomata. Varsinkin jos ei ole käyttänyt iOS –käyttöjärjestelmää aiemmin, toteaa Vaittinen.
Väärennetyn käyttöjärjestelmän huomaa useimmiten kun käyttää puhelinta. Käyttöjärjestelmä on hidas, et voi ostaa tai ladata haluamiasi ohjelmia puhelimeen tai huomaat esimerkiksi kameran tökkivän kuvaa ottaessa.
– Väärennetyissä käyttöjärjestelmissä voi myös olla haittaohjelmia, joiden avulla pyritään urkkimaan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja. Kun käyttöjärjestelmää tutkii hieman pintaa syvemmältä, voi sen havaita olevan Android –pohjainen, kertoo Vaittinen.
Vaikka halpa hinta houkuttaa ja sinulle ei ole väliä onko puhelimesi aito, kannattaa olla varovainen. Väärennetyssä käyttöjärjestelmässä piilee aina suuria tietoturvariskejä.
5. Komponentit
– Kun avaamme meille huoltoon tulleen väärennetyn puhelimen, olemme aina hämmästyneitä kuinka laite voi edes toimia, toteaa Vaittinen.
– Sisuskalut saattavat olla aivan mitä sattuu, juotokset on tehty todella huonosti ja rungon alta voi löytyä esimerkiksi lyijyä lisäpainona. Itse laitteen saa muutenkin auki lähestulkoon ilman työkaluja. Vaikka kyseisen puhelimen aidossa mallissa olisi roiskevedentiiveys, väärennös ei varmasti pidä ulkona edes tippaa vettä, toteaa Vaittinen.
Alla olevan kuvan etualalla näkyy lisäpainona olevaa lyijyä.
Huonosti tehty väärennös on paitsi huono käyttää, myös aidosti vaarallinen. Jos laitteen komponenteissa tapahtuu oikosulku, voi seurauksena olla esimerkiksi turvonnut tai räjähtänyt akku.
– Monesti väärennöksissä ei ole minkäänlaista eristystä eri komponenttien välillä. Jos puhelin esimerkiksi tippuu, voi seurauksena olla oikosulku, joka pahimmillaan johtaa esimerkiksi akun räjähtämiseen, toteaa Vaittinen.
– iPhone 7 Plus –puhelimen aidossa versiossa on tuplakamera, mutta väärennöksissä rungon alta löytyykin vain yksi kamerakomponentti. Myös monia muita komponentteja saattaa puuttua kokonaan. Puhelimen emolevy on monesti täysin sopimaton kyseiseen runkoon. Monesti iPhonen sisältä löytyykin joitain vuosia vanha halpis Android –puhelimen emolevy, kertoo Vaittinen.
YHTEENVETO
Kannattaa siis ehdottomasti välttää väärennöksiä. Ne voivat urkkia henkilökohtaisia tietoja, aiheuttaa vaaratilanteita ja usein ne hajoavat huomattavan nopeasti. Väärennettyjä puhelimia ei myöskään korjata missään olosuhteissa.
OTA YHTEYTTÄ
Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, voit soittaa numeroon 020 1321 400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen asiakaspalvelu@fonum.fi.
Kaikkien Fonumin liikkeiden sijainnit ja aukioloajat löydät osoitteesta www.fonum.fi/yhteystiedot.
Muista seurata Fonumia Facebookissa ja Instagrammissa! Voit myös lähettää meille viestin Facebookin kautta.
Fonum Facebookissa
Fonum Instagrammissa
Uusi elämä puhelimelle!