Mitä teen, jos puhelimeni varastetaan tai katoaa?
Laura oli matkalla kotiin ruuhkaisessa bussissa, kun hän huomasi, ettei puhelin ollutkaan tutussa paikassaan takin taskussa. Se oli kadonnut. Tilanne aiheutti heti paniikin ja epävarmuuden: puhelin sisälsi kaikki tärkeät yhteystiedot, muistoiksi tallennetut valokuvat sekä pääsyn sähköpostiin ja pankkisovelluksiin! Jos löydät itsesi samanlaisesta tilanteesta, on tärkeää toimia nopeasti. Tässä artikkelissa kerromme, mitä toimenpiteitä kannattaa tehdä heti, miten suojaat tietosi ja miten varaudut vastaaviin tilanteisiin tulevaisuudessa.
1. Toimi nopeasti ja sulje liittymäsi
Jos puhelimesi varastetaan tai se katoaa, on tärkeää estää puhelimen väärinkäyttö mahdollisimman nopeasti. Ota välittömästi yhteys puhelinoperaattoriisi (esim. Elisa, Telia, DNA) ja pyydä liittymän sulkemista. Liittymän sulkeminen estää puheluiden ja viestien väärinkäytön, jotka voivat altistaa sinut identiteettivarkaudelle tai pikavippien ja kulutusluottojen luvattomaan ottamiseen.
2. Paikanna ja etälukitse puhelimesi
Puhelimen paikantaminen ja etälukitseminen on tärkeää, jotta voit suojata tietosi ja yrittää estää laitteen väärinkäytön. Toiminnolla voit lukita puhelimen, lähettää lukitusnäytölle viestin löytäjälle ja jopa tyhjentää tarvittaessa kaikki tiedot.
Apple-puhelinten käyttäjät
Kirjaudu tietokoneella tai toisella Applen laitteella iCloud-tilillesi ja aktivoi “Etsi iPhoneni”-toiminto. Voit sen avulla etälukita laitteesi asettamalla Kadonnut-tilan päälle sekä lisätä viestin, jonka löytäjä näkee lukitusnäytöltä. Lisätietoja toiminnon käyttämisestä löydät Applen verkkosivuilta .
Android-puhelinten käyttäjät
Käytä Googlen Paikanna laite -palvelua puhelimesi paikantamiseen ja lukitsemiseen. Jos olet kytkenyt puhelimen sijaintipalvelun päälle, näet puhelimesi sijainnin reaaliaikaisesti kartalla. Palvelussa voit myös lukita puhelimesi asettamalla siihen uuden salasanan. Mikäli pelkäät, että puhelimestasi löytyvät tiedot voivat päätyä vääriin käsiin, laitteen muistin voi tyhjentää valitsemalla palvelusta Tyhjennä laitteen tiedot. Laitteen tietojen tyhjentämisen jälkeen puhelin palaa tehdasasetuksiin, eikä sitä voida enää paikantaa.
3. Suojaa tärkeät tietosi ja sulje maksukortit
Jos puhelimesi on suojattu vahvalla pääsykoodilla, biometrisellä tunnisteella tai valmistajan tietoturva-asetuksilla, on epätodennäköistä, että puhelimestasi löytyviin arkaluontoisiin tietoihin päästään käsiksi. Tällöin salasanojen vaihtaminen tärkeimmistä sovelluksistasi ei välttämättä ole tarpeen, mutta se kannattaa tehdä varmuuden vuoksi, jos epäilet suojauksen murtumista.
Mobiilimaksupalvelut ja maksukortit
Useimmissa puhelimissa, joissa käytetään Apple Payta tai Google Payta, maksukortit jäädytetään automaattisesti, kun laite asetetaan kadonneeksi. Voit tarkistaa puhelimen valmistajan ohjeet tilanteen varmistamiseksi. Jos kuitenkin epäilet, että puhelimen suojaukset on murrettu, ota yhteyttä pankkiisi ja sulje kortit.
4. Tee rikosilmoitus
Jos epäilet, että puhelimesi on varastettu, tee rikosilmoitus verkossa tai lähimmällä poliisiasemalla. Rikosilmoituksen tekeminen on tärkeää, jos haet korvausta varastetusta puhelimesta vakuutusyhtiöltäsi. Ilmoitukseen on hyödyllistä lisätä puhelimen IMEI-koodi (International Mobile Equipment Identity), jonka voi löytää esimerkiksi puhelimen alkuperäispakkauksesta tai laitteen takuukuitista. IMEI-koodi on 15-numeroinen tunniste, joka toimii laitteen yksilöivänä tunnistenumerona maailmanlaajuisesti. Se erottaa yksittäisen laitteen muista samanlaisista laitteista, ja koodia hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun varastettuja laitteita pyritään paikantamaan. Jos puhelimesi varastetaan, voit myös ilmoittaa IMEI-koodin operaattorillesi, joka voi joissain tapauksissa sulkea laitteen käytön silloinkin, vaikka puhelimen SIM-kortti vaihdettaisiin.
Mikäli varkaus tapahtuu ulkomailla, ota yhteyttä turistipoliisiin tai paikalliseen poliisiin. Voit tarkistaa paikallisen poliisin yhteystiedot matkailuneuvonnasta tai Suomen konsulaatista tai suurlähetystöstä. Varmista, että saat rikosilmoituksen tehtyäsi englanninkielisen raportin, jonka voit esittää vakuutusyhtiöllesi. Raportti helpottaa vakuutusasian käsittelemistä.
5. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi
Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja tarkista vakuutuksesi ehdot. Useimmat kotivakuutukset ja laitekohtaiset vakuutukset kattavat varastetun tai kadonneen puhelimen. Tee korvaushakemus heti, kun sinulla on siihen tarvittavat tiedot ja asiakirjat, kuten kuitit ja laitteen ostotiedot. Jos puhelimesi on varastettu, liitä hakemukseen myös rikosilmoitus.
6. Ennaltaehkäise vahinkoja tulevaisuudessa
Puhelimen katoamisesta aiheutuu huolen ja paniikin lisäksi myös suuri määrä selviteltäviä asioita. Liittymän ja maksukorttien pikainen sulkeminen, salasanojen vaihtaminen ja yhteydenpito vakuutusyhtiöön ovat tärkeimpiä ensiaskeleita, joiden avulla varmistetaan, ettei puhelimen väärinkäyttöä tapahdu. Vaikka puhelimen katoaminen on stressaavaa, nopea toiminta ja ennaltaehkäisy auttavat minimoimaan vahinkoja. Ota nämä vinkit talteen:
- Käytä puhelimessasi vahvaa suojakoodia ja biometrisiä lukituksia, kuten sormenjälki- tai kasvojentunnistusta.
- Käytä kaksivaiheista tunnistautumista tärkeimmissä sovelluksissasi.
- Päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti, jotta tietoturvapäivitykset pysyvät ajan tasalla.
- Varmuuskopioi tärkeimmät tiedostosi säännöllisesti ja pidä ne ajan tasalla esimerkiksi pilvipalveluissa.
- Hyödynnä puhelimen seurantasovelluksia ja varmista, että paikannus on päällä.
- Pidä operaattorisi, pankkisi ja vakuutusyhtiösi yhteystiedot tallessa ja helposti saatavilla siltä varalta, että puhelimesi katoaa tai se varastetaan.
- Pidä puhelimesi IMEI-koodi tallessa siltä varalta, että se varastetaan.
- Ole valppaana sellaisissa matkustuskohteissa, joissa taskuvarkaudet ovat yleisiä. Pidä puhelintasi esimerkiksi sisätaskuissa vilkkailla alueilla, ja harkitse prepaid-SIM-kortin käyttöä matkan aikana välttääksesi oman liittymäsi väärinkäytön.