Lapselle käytetty puhelin

Kun lapsi saa älypuhelimen – vinkit sen turvalliseen käyttöön

Lasten älypuhelimen käyttöön liittyy monenlaisia huomioitavia asioita. Kokosimme tähän artikkeliin niistä tärkeimmät.

Miten lapsen älypuhelimen käyttöä voi parhaiten säädellä? Entä mitkä ovat hyviä keinoja pitää puhelimen käyttö turvallisena?

Älypuhelimen hankkiminen lapselle tuo elämään monenlaisia kysymyksiä, mutta myös etuja. Puhelin tuo turvaa, sillä lapsi on helposti tavoitettavissa. Puhelimen paikannusominaisuus auttaa, jos pieni koululainen eksyy kotimatkalla. Lisäksi älypuhelimen sovellukset auttavat tarvittaessa niin matikan kuin vieraiden kielten harjoittelussa.

Älypuhelimen käytössä on mahdollista minimoida haittoja ja hyödyntää etuja. Pienet teot ja valinnat ratkaisevat monta älypuhelimen käyttöön liittyvää pulmaa.


Viisi vinkkiä älypuhelimen käyttöön lapsiperheissä

Älypuhelin huvittaa, opettaa, yhdistää ja koukuttaa. Pienillä lapsilla ei ole kykyä hallita puhelimen käyttöä itse. Näillä vinkeillä luot lapsen puhelimen käytölle hyvät raamit.


1. Sovi lapsen kanssa ruutuajasta

Älypuhelimen sovellukset ja pelit tarjoavat runsaasti virikkeitä, joihin lasten kehittyvät aivot reagoivat hyvin herkästi. Tutkimustietoa älypuhelinten vaikutuksista lasten kehitykseen ja hyvinvointiin on vielä suhteellisen vähän, joten varovaisuus uuden teknologian kanssa on paikallaan. Lapsen puhelimen käyttöä onkin hyvä rajoittaa ja valvoa.

Sopikaa yhdessä käytettävissä olevasta ruutuajasta ja olkaa sen suhteen johdonmukaisia. Liiallista käyttöä on syytä epäillä, jos älypuhelimesta luopuminen on lapselle vaikeaa, puhelimen käyttö aiheuttaa univaikeuksia tai lapsi menettää mielenkiintonsa aiemmin mieluisiin harrastuksiin ja asioihin.


2. Valvo sovellusten käyttöä

Lapsi voi altistua älypuhelimen kautta sisällöille, jotka ovat pelottavia tai häiritseviä. Internetissä on hyvin monenlaisia sisältöjä, joista osa on valheellisia. Pieni lapsi ei vielä osaa arvioida näkemäänsä ja lukemaansa kriittisesti.

Joskus täysin viattomaltakin näyttävissä sovelluksissa tai peleissä voi olla asioita, jotka eivät sovellu lapsen ikäryhmälle. Tutki tarkasti kaikki puhelimelle ladattavat pelit ja ohjelmat. Lapsen puhelimelle on hyvä myös asentaa ruutuaikaa ja sovellusten lataamista rajoittavia ohjelmia tai asetuksia.


3. Opeta lapselle tietoturvataitoja

Sosiaalinen media tarjoaa lapsille mahdollisuuden kehittää sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja tutustua kauempanakin asuviin toisiin lapsiin. Joskus lapset voivat kuitenkin altistua sosiaalisen median alustoilla asioille, jotka eivät ole turvallisia tai miellyttäviä.

Lapsen kanssa on hyvä keskustella ja sopia sosiaalisen median pelisäännöistä. Paras tapa suojella lasta on lisätä lapsen tietämystä niistä asioista, jotka ovat hänen hyvinvoinnilleen vaaraksi. Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsi puhelimella tekee. Esitä kysymyksiä ja kuuntele, luo ilmapiiriä, jossa huolenaiheita on helppo tuoda esiin.

Lapsen on hyvä tietää jo ennen älypuhelimen saamista ja someen kirjautumista, että internetiin ladatut sisällöt eivät koskaan katoa. Esimerkiksi täysin vilpittömin mielin nettiin ladattu hassutteluvideo saattaa päätyä viraali-ilmiöksi, joka ei katoa netistä koskaan. Myös nettikiusaaminen on yhä yleisempää, joten lapsen on hyvä tunnistaa, millainen käytös ja teot netissä ovat kiusaamista.

Myös vanhemman on tärkeä osata kunnioittaa lapsen tietoturvaa ja yksityisyyttä. Lapsen yksityisyyttä koskevien asioiden julkaiseminen internetissä voi pahimmillaan olla esimerkiksi kiusaamiselle altistava asia.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturvataito-oppaista löydät lisää vinkkejä tietoturvan opiskeluun lapsen kanssa.


4. Opeta lapselle puhelimen turvallista käsittelyä

Puhelimen turvalliseen käyttöön liittyy myös huolehtiminen itse puhelimesta. Opeta lapselle, miten puhelinta tulee säilyttää ja käsitellä. Lapsen on hyvä hallita puhelimen turvallinen lataaminen ja akun varovainen käsittely. Lapsen on myös hyvä tietää, ettei esimerkiksi salasanoja jaeta muille.

Lapsi saattaa hyvinkin helposti hukata tai tiputtaa puhelimen, jolloin täysin uusi puhelin ei välttämättä ole järkevin valinta. Tärkeimmät ensipuhelimen valintaan liittyvät huomiot löydät tästä artikkelista.


5. Panosta sisältöihin

Älypuhelimesta saa parhaan hyödyn irti panostamalla laadukkaisiin sovelluksiin ja sisältöihin. Lapsille on tarjolla esimerkiksi pelejä, joiden avulla voi harjoitella uusia taitoja ja omaksua uutta tietoa.

Monissa sovelluksissa – kuten esimerkiksi Youtubessa – on mahdollista rajoittaa lapsen näkemää sisältöä. Tämä ennaltaehkäisee tilanteita, joissa lapsi altistuu ikäryhmälle sopimattomalle sisällölle.


Älypuhelin on parhaimmillaan lapselle hyödyksi

Älypuhelimet sovelluksineen ovat tulleet jäädäkseen ja kuten kaikkeen uuteen teknologiaan, myös niihin liittyy paljon epäkohtia ja kysymysmerkkejä. Aika näyttää, mitkä ovat älypuhelinten vaikutukset nyt kasvaviin lapsiin.

Parhaimmillaan älypuhelin ominaisuuksineen on lapsen kehityksen ja hyvän elämän tukena, ei sen estäjänä. Näiden vinkkien avulla vanhemmat voivat vaikuttaa siihen, millaiseksi lapsen arki älypuhelimen kanssa muodostuu.

Parhaat puhelinvinkit suoraan sähköpostiisi

Oletko kiinnostunut saamaan asiantuntevia käytännön vinkkejä puhelimesi kunnossapitoon ja hyödyntämään eksklusiivisia tarjouksia? Tilaamalla uutiskirjeen saat myös 10 € alennuksen verkkokauppaamme.
Virheellinen sähköposti!
Tilaa, opi ja hyödy