Puhelimen kierrättäminen

Puhelimien kierrätys ei ole tutkitusti trendikästä

Onko sinulla puhelin, jopa useampi pöytälaatikossa? Et ole ainoa, sillä teettämämme kuluttajatutkimuksen mukaan jopa 60 % meistä Suomalaisista jättää vanhan puhelimensa pöytälaatikkoon pölyttymään. Puhelimen kierrättäminen on paitsi arkinen ekoteko, siitä voi myös saada tuntuvan korvauksen suoraan pankkitilille.

Kuluttajatutkimus paljastaa myös, että Suomalaiset ovat entistä tietoisempia puhelimien kierrätys mahdollisuuksista. Tunsitko taas piston sydämessäsi? Ei hätää. Tämän artikkelin luettuasi olet lisännyt tietoisuutta kierrättämisestä ja olet askeleen lähempänä pöytälaatikkoasi, josta voit kiikuttaa puhelimen Fonumin tietoturvalliseen kierrätykseen.


Puhelin, ihmisen paras ystävä

Suomalaiset ovat ahkeria kierrättämään, mutta ei puhelimia. Kannamme pullot ja tölkit kauppaan, silti jätämme satojen eurojen arvoiset puhelimet pölyttymään pöytälaatikkoon. Miksi pidämme niin hanakasti kiinni vanhoista luureistamme?

Järjen ääni kertoo, että kierrättäminen on tietoturvallista, rahanarvoista sekä vastuullisuusteko, joka pienentää hiilijalanjälkeäsi. Tunnepuoli ei halua, tai osaa päästää irti vanhasta ystävästä. Puhelin on nähnyt kanssasi elämää ja seissyt rinnallasi läpi ilot ja surut.

"Me Fonumilla haluamme lisätä tietoisuutta tietoturvallisesta kierrättämisestä ja rohkaista kuluttajia tuomaan laitteet kierrätykseen, jotta niiden varaosia voidaan hyödyntää uudelleen. Puhelimien valmistaminen vaatii uusiutumattomia luonnonvaroja, samaan aikaan kierrättämättömän elektroniikkajätteen määrä kasvaa. Olemme halunneet ottaa kantaa tähän ongelmaan ja lisätä ihmisten ymmärrystä asiasta. Tästä hyvänä esimerkkinä on ”Pysäytetään puhelimien liikakansoitus” -mainoskonseptimme", Markkinointipäällikkö Ida Nevala kertoo.


Raaka-aineet loppuvat kesken

Puhelimet sisältävät arvokkaita raaka-aineita, joista jopa 99 % voidaan hyödyntää uudelleen. Raaka-aineiden uudelleenhyödyntäminen on tärkeää, sillä olemassa olevat luonnonvarat eivät tulevaisuudessa enää riitä kaikkiin tarpeisiin. Esimerkiksi koboltti, jota hyödynnetään akkujen valmistamiseen, uhkaa loppua kesken.

"Puhelimen sisältä löytyy uusiutumattomia luonnonvaroja, kuten kultaa, alumiinia, hopeaa, kuparia ja rautaa. Kierrättämällä puhelimet saadaan nämä raaka-aineet uudelleen käyttöön, joka vähentää tarvetta louhia niitä maaperästä. Esimerkiksi 80 kännykästä kerätystä kultamäärästä voidaan valmistaa uusi, 14 karaatin kultasormus", Nevala kertoo.


Kaiken voi kierrättää

Anna siis puhelimellesi uusi elämä. Kaikki puhelimet (kyllä, myös ne puhelimet, joissa on näppäimiä) voidaan vähintäänkin kierrättää ilmaiseksi myymälöidemme kautta. Parhaimmassa tapauksessa saat älypuhelimestasi jopa satojen eurojen korvauksen.

Ostamme yleisimpien älypuhelinvalmistajien puhelinmalleja. Ostamamme puhelinmallit on valikoitu siten, että niihin on saatavilla tärkeimmät turvallisuuspäivitykset ja ne kelpaavat vielä uudelleen myyntiin verkkokauppaamme. Laitteesta maksettava korvaus määräytyy sen kunnon mukaan.

"Kyllä, ostamme myös rikkinäisiä puhelimia, ne saadaan kyllä kuntoon asiantuntijoidemme käsissä", Nevala täsmentää.


Jutussa on käytetty lähteenä Fonumin teettämää kuluttajatutkimusta: IROresearch 4/2023.